به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، خانم «کلیر دالتون» از کمیتۀ بینالمللی صلیب سرخ و نمایندۀ این سازمان در امارات متحده عربی، در مورد نیاز فوری به اقدام جمعی با حضور فعال خیریهها و سازمانهای غیردولتی برای رسیدگی به تأثیرات تغییرات آب و هوایی در کشورهای متأثر از جنگ و درگیری بحثی ارائه کرده است. خلاصهای از صحبتهای او در نشریۀ اینترنتی «سرکل»[1] منتشر شده است که در آن به تشریح این نیاز جمعی برای مقابله با این بحران میپردازد.
طبق گزارش سرکل، دادههای منتشرشده در مؤسسۀ «منابع جهانی» (World Resources Institute) نشان میدهد که یکچهارم جمعیت جهان از کمبود شدید آب رنج میبرند و این آمار نگرانکننده به این معنی است که اکثر کشورها در حال مصرف تمامی منابع آبی خود هستند و پیشبینی میشود تا سال 2050 یک میلیارد نفر در گرداب بحران کمآبی غرق شوند. همچنین در خاورمیانه شاهد گرم شدن کلی دما به میزان پنجدرجه سانتیگراد تا پایان قرن بیستم هستیم که میتواند منجر به عواقب فوری و ملموس شود.
تشدید نیازهای بشردوستانه با تلاقی جنگ و تأثیرات آبوهوایی
در کشورهای متأثر از جنگ در خاورمیانه، حوادث سالهای گذشته مانند آتشسوزی جنگلها در سوریه و افزایش بیسابقۀ دمای هوا در عدن (واقع در یمن) و بصره (واقع در عراق) که باعث قطع مداوم برق و تعلیق خدمات شد، از نمونههای بارز این تأثیرات محسوب میشود. تلاقی جنگ و تأثیرات آب و هوایی در خاورمیانه، نیازهای بشردوستانه را تشدید میکند. برای مثال در یمن، کمبود آب شیرین یک چالش بزرگ در حوزه بهداشت عمومی محسوب میشود. تخریب زیرساختها از یکسو موجب نشر آلودگی موجود در فاضلابها شده و از سوی دیگر، فروپاشی خدمات عمومی و در نهایت گسترش انتقال بیماریهایی مانند وبا را سبب شده است. همچنین جنگهای متعدد در سوریه تأثیرات گستردهای بر صنعت کشاورزی این کشور گذاشته و معیشت و امنیت غذایی مردم را تحت تأثیر خود قرار داده است.
کلیر دالتون در اینباره میگوید: ما در صلیب سرخ، امید زیادی به تأثیرات کنفرانس تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد (COP)[2] داریم و از جامعه بینالمللی میخواهیم که علاوهبر اهمیت دادن به برگزاری این کنفرانسها، سه اقدام را مدنظر قرار دهند: نخست اینکه، برای جلوگیری از افزایش تغییرات آب و هوایی و تأثیر آن بر زندگی انسانها و کاهش انتشار گازهای گلخانهای، کار جدی را شروع کنند، دوم اینکه، کشورهای آسیبپذیر که ظرفیت محدودتری برای سازگاری با خطرات آب و هوایی دارند، مورد شناسایی قرار گیرند و سوم اینکه، تعهدات خود را برای افزایش اقدامات اقلیمی، به ویژه در کشورهای آسیبپذیر و کشوهای جنگزده، به مرحله انجام رسانند و اطمینان حاصل کنند که طرحهای اقلیمی در این کشورها از حمایت مالی مناسب و در دسترس برخوردار میشوند.
از نظر دالتون ممکن است ارائه راهحلها آسان به نظر برسد، اما اجرای آنها امری بسیار دشوار است. به همین دلیل، نیاز به اقدام جمعی و همکاریهای بینالمللی مخصوصاً با حضور خیریهها و سازمانهای بینالمللی، امری ضروری تلقی میشود. در این راستا از آنجایی که عنصر «انساندوستی» در این زمینه نقش تعیینکنندهای دارد، در پرداختن به تغییرات آب و هوایی، همکاری و نقش اهداکنندگان و نیکوکاران پیشگام نیز میتواند تفاوت بارزی در تحولات ایجاد کند. خیریههای محیط زیستی و سایر خیریههای فعال در این عرصه، سابقه و توانایی ایجاد نوآوری، ریسکپذیریهای مثبت، تدوین مدلهای جدید و همکاری با سازمانهای دولتی را دارند.
نقش تعیینکنندۀ خیریهها
دالتون در مورد نقش خیریهها و سازمانهای غیردولتی میگوید: همه ما میدانیم که این امر یک وظیفه جمعی است. ناکامی در اقدام، تنها باعث افزایش بار بر دوش جوامع آسیبپذیر در سراسر خاورمیانه خواهد شد و بدون مداخلات لازم، این بحرانها ادامه مییابد، تشدید میشود و در نهایت منجر به افزایش خسارات انسانی خواهد شد که در آنصورت هزینه بالایی را برای افراد، سازمانها، دولتها و به طور کلی توسعه جهانی به دنبال دارد.
مزایای منحصر به فرد خیرین، آنها را قادر میسازد تا فرصتهای واقعی را خلق کنند. توانایی تسریع اجرای طرحها، سرمایهگذاریهای نامحدود، حمایت از طرحهای تحقیقاتی و کمک به ابتکار و حل مسئله به شکل نوآورانه از مزایای حضور این افراد در پروژههای مرتبط با تغییرات آب و هوایی است. توانایی مالی خیرین میتواند شکافهای مالی که اغلب مانع از اقدامات اقلیمی میشود را پر کند و حضور رهبران و تیمهای مدیریتی که اغلب در زمینههای مربوط به خود دارای تجربه، ابزارها و منابع مالی هستند نیز میتواند نتایج اثربخشتری را به ارمغان آورد.
گزارش از عاطفه جعفریان
پینوشتها:
1- مؤسسه و پلتفرم جامعهمحور Circle، به منظور تقویت و گسترش اکوسیستم بشردوستانه در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) و فراتر از آن فعالیت میکند. این مؤسسه با گِردهمآوردن ذینفعان مختلف از جمله خیریهها، سازمانهای غیردولتی، کارآفرینان اجتماعی و مقامات دولتی، به دنبال ترویج همکاری، نوآوری و تبادل دانش در زمینه بشردوستی است.
2- کنفرانس تغییرات آب و هوایی سازمان ملل (COP) نشست سالانهای است که توسط کنوانسیون چارچوب سازمان ملل متحد در مورد تغییرات آب و هوایی (UNFCCC) برگزار میشود. هدف آن ارزیابی پیشرفت در اجرای تعهدات مربوط به تغییرات آب و هوایی توسط کشورهای عضو UNFCCC و توافق بر روی اقدامات بیشتر برای مقابله با تغییرات آب و هوایی و ترویج همکاری بینالمللی در زمینه تغییرات آب و هوایی است. دو پروتکل کیوتو یعنی پروتکل کیوتو در COP3 (1997)، توافق پاریس در COP21 (2015) و هدف صد روزه گلاسکو در COP26 (2021)، از مهمترین توافقات این کنفرانس دورهای است.
منبع:
دیدگاه خود را بنویسید