به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، شامگاه 8 سپتامبر 2023 (17 شهریور 1402) بود که زلزلهای به بزرگی 6.8 ریشتر غرب مراکش را لرزاند. این زلزله که طی 120 سال گذشته در این کشو بیسابقه بوده است، جان بیش از 2900 را گرفت، بیش از 6 هزار آسیبدیده بر جای گذاشت و حدود 380 هزار نفر را محتاج کمکهای فوری چون غذا، آب آشامیدنی، سرپناه و لوازم اولیه کرد. طبق گفته وزیر بودجه مراکش حدود 2.8 میلیون نفر از این زلزله متأثر شدهاند.
به دلیل خسارتهای وارده بسیار، کشورها، سازمانها و افراد مختلف برای کمک به زلزلهزدگان اعلام آمادگی کردهاند. قطر، امارات، انگلیس و اسپانیا از جمله کشورهایی هستند که کمکهای خود را به مراکش ارسال کردهاند و دولت این کشور در همان روزهای نخست، کمکهای این کشورها را پذیرفته است؛ در حالی که بعضی خبرها حاکی از آن است که دولت مراکش، در اقدامی سختگیرانه کمک بسیاری از کشورها را نپذیرفته است.
نقشآفرینی سازمانهای غیر دولتی در بحران مراکش
فدراسیون جهانی صلیب سرخ از اولین سازمانهایی است که بلافاصله پس از زلزله، کمکهای خود را به مراکش ارسال کرد. این سازمان با صلیب سرخ مراکش همکاری میکند.
صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) اعلام کرده کارکنان این سازمان خود را در محل زلزله سازماندهی کرده و کمکرسانی فوری خود را آغاز کردهاند. طبق گفته یونیسف زلزله بیش از 100 هزار کودک را تحت تاثیر قرار داده است که باید کمکهای اولیه را بین آنها و خانوادههایشان توزیع کرد.
پزشکان بدون مرز با همکاری مقامات محلی، تیمهای فوریت پزشکی و بشردوستانه را به مراکش اعزام کرده است. اولویت این سازمان تأمین تدارکات و کمک به بازگرداندن خدمات بهداشتی است.
OXFAM یک سازمان بشردوستانه جهانی که از سال 1994 در مراکش فعالیت میکند، از روزهای اول زلزله، در حال ارزیابی بهترین روش برای حمایت از سازمانهای همکاری محلی است که برای نجات جان مردم و نیز کمک به بازسازی فعالیت می¬کنند.
Choose Love یک سازمان غیرانتفاعی مستقر در بریتانیا نیز که برای پناهندگان در سراسر جهان کمکهای بشردوستانه ار ائه میدهد، از 14 سپتامبر 2023 یک صندوق اضطراری راهاندازی کرده و توانسته حدود 232 هزار دلار به سازمانهایی که در زمینه تهیه غذا و آب سالم، کمک به کودکانی که والدینشان را از دست دادهاند و ایجاد مکانهای ایمن برای آسیبدیدگان فعالیت دارند، کمک کند.
UASID، سازمان توسعه بینالمللی ایالات متحده نیز اعلام کرده تا یک میلیون دلار کمکهای بشردوستانه برای مراکش اهدا میکند. سامانتا پاور مدیر این آژانس میگوید: «این کمک مالی به سازمانهای حاضر در محل زلزله کمک میکند تا کمکهای غذایی اضطراری، خدمات بهداشتی، سرپناه و سلامت روانی را برای آسیبدیدگان فراهم کنند.»
درخشش ستارهها
در زلزله مراکش افراد و چهرههای مشهور به انحاء مختلف به زلزلهزدگان کمک کردهاند؛ «کریستیانو رونالدو» مهاجم پرتغالی تیم النصر عربستان از روزهای اول هتل لوکس خود را در اختیار مردم زلزلهزده قرار داد. «فرنچ مونتانا» خواننده آمریکایی-مراکشی چهاردهم سپتامبر در یک مراسم اهدای جوایز موسیقی اعلام کرد با سازمانهای بشردوستانه CARE و GLOBAL CITIZEN برای کمک به زلزلهزدگان مراکشی همکاری میکند. این خواننده 100 هزار دلار به CARE کمک میکند تا به آسیبدیدهترین افراد در زلزله کمک کند. CARE دارای یک نمایندگی در نزدیکی مرکز زلزله مراکش است و بر همکاری زنان، دختران و سایر گروههای محروم برای ارائه کمک متمرکز است. GLOBAL CITIZEN نیز پلتفرمی است که وجوه را جمعآوری کرده و آنها را مستقیماً در سازمانهای مستقر در محل حادثه توزیع میکند. آنها همچنین برای اطمینان از استفاده درست آژانسهای محلی از این وجوه، بر آنها نظارت میکنند.
چهره مشهور دیگری که به کمک زلزلهزدگان مراکش آمده، ستاره فوتبال این کشور «آناس زاروری»، مدافع تیم برنلی انگلیس است. این بازیکن با همکاری باشگاه برنلی و انجمن خیریه امداد اسلامی قصد دارد 10میلیون پوند برای کمک به هموطنان زلزلهزدهاش جمعآوری کند.
آمادگی کامل ایران برای کمک به مراکش
جمهوری اسلامی ایران نیز مانند همیشه در اولین روزهای وقوع این بلای طبیعی، آمادگی خود را برای ارسال کمکهای بشردوستانه به مراکش اعلام کرد.
حجتالاسلاموالمسلمین رئیسی، رئیس جمهور ایران 19 شهریورماه در جلسه هیئت دولت با اشاره به وقوع حادثه دلخراش زلزله در کشور مراکش، یاری رساندن به برادران دینی و مردم مسلمان این کشور را وظیفهای اسلامی و انسانی برشمرد و دستور داد تا هلال احمر جمهوری اسلامی ایران برای کمک به مردم مغرب اقدام کند.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه نیز در صفحه توییتر خود نوشت: به ملت و دولت مسلمان مراکش بهویژه همتایم آقای ناصر بوریطه تسلیت میگویم و اعلام آمادگی هلال احمر جمهوری اسلامی ایران برای امدادرسانی را تکرار میکنم.
راضیه عالیشوندی، معاون امور بینالملل و حقوق بشردوستانه جمعیت هلال احمر 21 شهریورماه در نشست با مدیران ارشد کمیته بینالمللی صلیبسرخ در ژنو گفت: هلال احمر ایران برای حضور در مراکش و کمک به زلزله زدگان این کشور تیم های امدادی، درمانی و بهداشتی و محمولههای بشر دوستانه لازم را تهیه کرده است.
در همین راستا جمعیت هلال احمر از اجرای «پویش آفتاب مهربانی» برای کمک به زلزلهزدگان مراکشی خبر داد. این سازمان شماره حسابهایی را به این منظور اعلام کرده است.
نگاهی به کمکهای مردم، دولتها و سازمانهای غیر دولتی از سراسر جهان به مردم زلزلهزده مراکش، این ابیات سعدی شیرازی را که بر سردر سازمان ملل متحد نیز نقش بسته است، تداعی میکند:
بنی آدم اعضای یک پیکرند/ که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آورد/ روزگار دگر عضوها را نماند قرار
تو کز محنت دیگران بیغمی/ نشاید که نامت نهند آدمی
منابع: تایم، الجزیره و رویترز
گزارش از دکتر مینا خاکی
دیدگاه خود را بنویسید