آشنایی با موسسه خیریه «بارقه نور همیاری» / کارآفرینی در نقاط محروم کهگیلویه و بویراحمد
وحید گرجی، مدیرعامل خیریه «بارقه نور همیاری» در سی‌امین نشست «یک چای، یک تجربه» که به همت آکادمی خیر ایران برگزار شد، به تبیین فعالیت‌های این موسسه نوپا پرداخت.  

 به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، وحید گرجی، مدیرعامل خیریه «بارقه نور همیاری» در سی‌امین نشست «یک چای، یک  تجربه» که دوشنبه 24 مهرماه به همت آکادمی خیر ایران برگزار شد، به تبیین فعالیت‌های این  موسسه نوپا پرداخت.

 مدیرعامل موسسه خیریه «بارقه نور همیاری» در ابتدای این نشست بیان کرد: موسسه ما توسط تعدادی از اعضای هیئت امنا که در حوزه‌های مختلف فعالیت اقتصادی و تجاری در کشور فعالیت داشتند، شکل گرفت و پروانه فعالیت ما در اردیبهشت‌ماه سال 1400صادر شد.

مدلی برای مبارزه با فقر

 وی درباره اهداف تاسیس موسسه خیریه «بارقه نور همیاری» بیان کرد: فعالیت این موسسه با حمایت از دانشجویان تاسیس شد. من از شهریور 1400 به این مجموعه پیوستم و به عنوان مدیرعامل انتخاب شدم. با توجه به تجربه من در زمینه کارآفرینی در استان کهگیلویه و بویراحمد، موسسه را به این سمت بردیم که به جای حمایت از دانشجویان در تهران، از خانوداه‌هایی حمایت کنیم که در محرومیت به سر می‌برند و  بتوانیم برای آن‌ها ایجاد اشتغال و درآمدزدایی کنیم.

 گرجی در پاسخ به این پرسش آیا خیریه شما در سراسر کشور فعالیت می‌کند؟ گفت: با توجه به امکاناتی که داریم یک دورۀ پنج‌ساله را برای خود تعریف کرده‌ایم که به صورت متمرکز حداقل بر سه منطقه محروم در کهگیلویه و بویراحمد فعالیت کنیم. حدود 20 درصد نیز در دماوند و تهران هم فعالیت داریم.

 این کارآفرین ادامه داد: در این مناطق سعی کرده‌ایم به جای کمک‌های ارزاق و نقدی، مدلی برای مبارزه با فقر ارائه دهیم؛ یعنی کارگاه‌های تولیدی در این مناطق طراحی شود و فعالیت‌هایی شکل بگیرد که به اتکای خود این فعالیت‌ها، اشخاص درآمدزا شوند. 

ضرورت کشف استعداد جوانان در مناطق محروم

 گرجی افزود: نخستین هدف، پرورش استعداد جوانان این مناطق است. منظور ما از استعداد صرفاً استعداد درخشان نیست؛ بلکه منظور هر استعدادی است که با حمایتی که انجام می‌شود یک زندگی آبرومند برای خود داشته باشد و از این چرخه فقر و مهاجرتی که در این مناطق رخ می‌دهد خارج شود و ساکنان، خود بتوانند برای آن مناطق نوآوری و ابتکار داشته باشند. در کنار موضوع اشتغال پایدار، خانواده‌ها هم محیطی داشته باشند که امکان تامین یک زندگی آبرومند را داشته باشند.

 وی درباره سوابق خود در زمینه کارآفرینی بیان کرد: ما از سال 1372 تولید و فناوری گیاهان دارویی را آغاز کردیم؛ در شرایطی که در آن زمان گیاهان دارویی چندان مطرح نبود. از سال 73 در منطقه یاسوج کار تولیدی را آغاز کردیم. در آن زمان 4 نفر بودیم ولی هم‌اکنون 1400 نفر در آنجا کار می‌کنند و محصولات ما، برندهای شناخته‌شده‌ای در زمینه محصولات بهداشتی هستند. 

وی ادامه داد: من با همسرم و سه نفر از دوستانم تولیدی گیاهان دارویی را پایه‌گذاری کردیم. فعالیت ما با کشت گیاهان دارویی آغاز شد و بعد به تولید اسانس و عصاره و سپس تولید لوازم بهداشتی و تولید گیاهان دارویی رسید. هم‌اکنون هم تهیه‌کننده ماده اولیه برای صنایع داروسازی و صنایع غذایی به عنوان طعم‌دهنده هستیم. 

گرجی در پاسخ به این پرسش که چه شد از بخش خصوصی به بخش سوم (خیریه) آمید؟ گفت: ابتدا سن افراد در این موضوع بسیار تاثیرگذار است، آدم وقتی سن‌اش بالاتر می‌رود، به کار خیریه بیشتر می‌شود. من تقریباً از سه سال پیش مسئولیت اجرایی تولیدی‌ها را به سایر همکاران و جوان‌ترها واگذار کردم و مدیران تولیدی‌های ما هم‌اکنون حول و حوش 40 سال سن دارند. خیریه «بارقه نور همیاری» را پسرم به همراه دوستانش تاسیس کرده بودند و دو سال بعد از من درخواست کردند که از تجربیاتم در کار استفاده کنم و این موضوع منجر به شکل‌گیری خیریه شد. 

هزینه‌های خیریه چگونه تامین می‌شود؟

گرجی در پاسخ به این پرسش که هزینه‌های خیریه چگونه تامین می‌شود؟ بیان کرد: ما فراخوان می‌دهیم و البته مشخص است فراخوان مقدار زیادی از درآمدهای مالی را تامین نمی‌کند. با این حال فراخوان یکی از منابع درآمد است. دوم اینکه هیئت امنای موسسه خیریه ابتدا سرمایه‌هایی با خود آوردند و متعاقب آن آورده‌هایی را تزریق کردند.

به خیریه‌ها به چشم پولشویی نگاه می‌شود

گرجی در پاسخ به این پرسش که مهم‌ترین چالش‌های کار خیر در ایران را چه می‌دانید؟ گفت: بزرگترین چالش ما متاسفانه چالش‌های اداری است. یکی دیگر از بزرگترین مشکلات این است که به خیریه‌ها به چشم پولشویی نگاه می‌شود و تصور می‌کنند خیریه پوششی است برای اینکه افراد برای شرکت‌های خود درآمدی دریافت کنند. بسیاری در کار خیر هستند اما موسسه‌ خود را به دلیل این دید منفی ثبت نمی‌کنند.

احداث مدرسه‌ای برای کودکان استثنایی در یاسوج

 سپس کیوان نیک‌طبیعت، مدیر روابط عمومی خیریه «بارقه نور همیاری» درباره برخی فعالیت‌های این موسسه گفت: موسسه «بارقه نور همیاری» از سال 1400 فعالیت می‌کند و چشم‌اندازی که تعریف کرده است که اصلی‌ترین آن محرومیت‌زدایی در سه منطقه محروم کشور دیشموک، سرفاریاب و لوداب در استان کهگیلویه و بویراحمد است. در چشم‌انداز پنج ساله هم‌اکنون حمایت سالانه از 200 استعداد جوان است. دو باب مدرسه در دستور کار ما بود که یک مدرسه سال گذشته در دماوند تکمیل شد. مدرسه‌ای نیز در یاسوج در حال احداث است که مدرسه کودکان اسثنایی یاسوج است که از سه فاز ساخت آن یک فاز تکمیل شده و امیدواریم در این مدت به بهره‌برداری برسد.

اشتغال‌زایی از طریق جَفت بلوط

 وی افزود: هدف اصلی ما توانمندسازی خانواده‌های نیازمند است و از دو طریق این توانمندسازی را انجام داده‌ایم. نخست اشتغال‌زایی پایدار و پرورش استعدادهای جوانان. چون در این مناطق محروم فعالیت می‌کنیم به افرادی می‌رسیم که نیازهای بسیار ضروری دارند. طرح‌های اشتغال‌زایی بسیاری ایجاد کرده‌ایم که مهم‌ترین آن تولید جَفت بلوط در آن استان است. پوسته بلوط وقتی کنده می‌شود بین میوه و پوسته، غشای نازکی است به آن جَفت می‌گویند. یکی از کاربردهای مهم جَفت در صنعت دامپزشکی و ضد انگل است. به این ترتیب  از ماده‌ای که چندان مورد استفاده نبوده، اینگونه بهره‌برداری شد.

 مدیر روابط عمومی خیریه «بارقه نور همیاری» اظهار کرد: هدف کلی این پروژه این است که یک ارزش افزوده را از فرآورده بلوط استخراج کنیم. این پروژه از سال 1400 آغاز شده ولی در دو سال اخیر نزدیک به پنج میلیارد تومان جَفت از خانواده‌های آن مناطق خریداری شده است و اگر به صورت میانگین در نظر بگیریم، از هر خانواده حدوداً سالانه یک میلیون‌تومان جَفت خریداری شده است.

 وی افزود: در ادامه این پروژه ما قصد داریم دستگاهی بسازیم که پوست‌کن میوه است. ما این دستگاه را طراحی کرده‌ایم و این دستگاه کار جداسازی مغز از پوسته را تسهیل می‌کند. ما تصمیم داریم دو دستگاه بسازیم و در دو منطقه از این استان قرار دهیم، کارگاه‌هایی را ایجاد کنیم و اهالی دو منطقه کارگاه‌ها را به دست بگیرند و تولید جَفت بلوط به صورت صنعتی دربیاید تا از این کار درآمدزدایی کنند.

 در ادامه نیک‌طبیعت درباره پروژه‌ای که موسسه خیریه «بارقه نور همیاری» با همکاری بنیاد علوی در حال اجرا دارد سخن گفت. وی افزود: در این پروژه، بذر گیاهان دارویی به روستاییان اهدا و آموزش کشت داده می‌شود. سپس با آن‌ها قرارداد می‌بندیم و در نهایت هدف این است برای روستاییان یک منبع درآمدزایی ایجاد شود. 

راه‌اندازی کارگاه خیاطی در سرفاریاب

 مدیر روابط عمومی موسسه خیریه «بارقه نور همیاری» ادامه داد: پروژه دیگر که اخیرا راه‌اندازی کرده‌ایم راه‌اندازی کارگاه خیاطی در سرفاریاب است. این کارگاه از مرداد سال جاری کار خود را آغاز کرده است. در این کارگاه بازاریابی و تامین تجهیزات و دستگاه با موسسه است و کار را زنان آن منطقه انجام می‌دهند . محصول اول تولیدشده این کارگاه جامدادی است ولی هدف اصلی ما این است که آن را گسترش دهیم و بتوانیم محصولات دیگری مانند کیف تولید کنیم.

 نیک‌طبیعت از توزیع مرغ تخم‌گذار به عنوان اقدام دیگر این موسسه یاد کرد و درباره آن گفت: به خانواده‌های روستایی که می‌توانند این مرغ‌ها را پرورش دهند مرغ محلی داریم که این طرح از اسفند 1400 آغاز شد و تاکنون به 40 خانواده مرغ تخم‌گذار اهدا کرده‌ایم تا خانواده‌ها از طریق پرورش مرغ و فروش تخم مرغ به یک درآمدزدایی برسند. 

احداث کتابخانه‌ای تخصصی برای کودکان

 وی افزود: از دیگر پروژه‌های در دست اقدام کارگاه تولید پودر سیر است. مجوز اولیه آن صادر شده، ولی هنوز کار کلنگ‌زنی آن صورت نگرفته است. تامین سرویس مدرسه، خرید نوشت‌افزار و ایجاد یک کتابخانه برای کودکان از دیگر اقدامات این موسسه است. برای تاسیس کتابخانه از طریق فراخوان خیران کتاب‌هایی به ما اهدا کردند. این کتابخانه هم‌اکنون مکانی برای گرد هم آمدن کودکان است.

معضل خودکشی در مناطق محروم

 در بخش دیگری از این نشست، وحید گرجی، مدیر عامل خیریه «بارقه نور همیاری» از خودکشی به عنوان یکی از معضلات مهم در بعضی از مناطق محروم استان کهگیلویه و بویراحمد نام برد و تصریح کرد: آمار خودکشی در این منطقه بسیار بالاست؛ به خصوص خودکشی در میان دختران نوجوان. در این باره سعی کرده‌ایم سفرهای تفریحی برای نوجوانان برگزار کنیم. متاسفانه این نوجوانان با حضور در فضای مجازی و دیدن تفاوت‌های فرهنگی میان شهر و روستا، احساس افسردگی می‌کنند و دست به خودکشی می‌زنند. ما وظیفه داریم که درباره این نوجوانان بی‌تفاوت نباشیم.

 وی افزود: ما سعی کرده‌ایم که در آن مناطق اشتغالزایی کنیم  و به این نوجوانان مجال دهیم تا از فضای نا امیدی فاصله بگیرند. همچنین با پایگاه سپاه سرفاریاب صحبت کرده‌ایم که بحث آموزش از راه دور را برای خانواده‌ها با موضوعات فرهنگی برگزار کنیم که قطعا به پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی کمک خواهد کرد.

 در بخش پایانی نشست، مدیر عامل خیریه «بارقه نور همیاری» به سوالات حاضران در جلسه درباره نحوه اجرای پروژه‌های اشتغالزایی از جمله روش فروش تخم مرغ در پروژه توزیع مرغ تخم‌گذار، کتاب‌های اهدا شده برای کتابخانه کودکان، نحوه مواجهه با خانواده‌های دارای مسأله و بدسرپرست و چالش‌ها و موانع پیش روی خیریه پاسخ گفت.

‌«اطلس خیر ایران»؛ دستاوردی مهم در شبکه خیریه کشور

 وی در پاسخ به این پرسش که آیا به نظر شما ضرورتی برای هم‌افزایی میان خیریه‌ها وجود دارد؟ گفت: این کار باید در دستور کار موسساتی مانند «خیر ماندگار» قرار بگیرد تا خیریه‌ها را کنار هم قرار دهیم و هم‌افزایی ایجاد کنیم. طرح تدوین «اطلس خیر ایران» به این موضوع کمک بسیاری کرده است. مجموعه افرا نیز فعالیت‌های خوبی برای ارزیابی و رتبه‌بندی خیریه‌ها ارائه داده است. 


لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...