نوآوری و کارآفرینی برای افراد دارای معلولیت با «اقتصاد نارنجی»
«مجمع جهانی کارآفرینی و سرمایه‌گذاری» با همکاری یکی از دفاتر سازمان ملل متحد و با حضور جمعی از فعالان اجتماعی از سراسر جهان، طی ماه گذشته میلادی، اجلاسی را در کشور بحرین برگزار کرد که بن‌مایۀ آن، نوآوری برای کارآفرینی و توانمند‌سازی معلولان بود.

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، اجلاس «مجمع جهانی کارآفرینی و سرمایه‌گذاری»، ماه گذشته در پایتخت بحرین برگزار شد. موضوع این اجلاس، حول محور نوآوری و کارآفرینی برای افراد دارای معلولیت، معرفی فرصت‌های برای بهبود وضعیت آنان و چگونگی استفاده از فناوری برای رسیدگی به چالش‌ها و ایجاد جوامع مناسب برای همه، از جمله معلولان بود.

 این اجلاس جهانی فرصتی را برای افراد دارای معلولیت فراهم کرد تا ایده‌های خود را به اشتراک بگذارند، با کارآفرینان دیگر ارتباط برقرار کنند و به منابع و فرصت‌های جدید دسترسی پیدا کنند. این مجمع همچنین بر استفاده از فناوری برای غلبه بر چالش‌ها و توانمندسازی افراد دارای معلولیت، تأکید کرد. در این گردهمایی، نمایندگانی از جامعه بین‌­المللی، بخش دولتی و خصوصی، سازمان‌های غیردولتی و برخی خیریه‌ها، شرکت داشتند تا بتوانند راه‌های کارآفرینی، نوآوری و توانمندسازی برای معلولان را به بحث گذارند و مسیر توانمند‌سازی معلولان را تسهیل و تقویت کنند. 

 دبیرکل سازمان ملل متحد، «آنتونیو گوترش»، در نامه‌­ای خطاب به دبیرخانه «دفتر سرمایه­‌گذاری و ارتقای فناوری سازمان توسعه صنعتی ملل متحد» (UNIDO) که از برگزارکنندگان این اجلاس بود، بیان داشت: «مجمع فرصتی مناسب برای تشویق راه‌های استفاده از قدرت کارآفرینی و نوآوری برای معلولان است تا دنیای ما را به مکانی بهتر برای همه مردم تبدیل کند.»

از اقتصاد نارنجی بهره ببرید

 مجمع جهانی کارآفرینی و سرمایه‌گذاری در بیانیه اختتامیه خود از جامعه بین‌المللی خواست تا «اقتصاد خلاق نارنجی» را ارتقاء دهند و از آن برای تحول در حوزه دیجیتال، مانند هوش مصنوعی، استفاده کنند. مجمع همچنین در بیانیه خود از  بخش خصوصی، دانشگاه‌ها، جامعه مدنی، رسانه‌ها و سازمان‌های بین‌المللی، خواست که برای ارتقای کارآفرینی و نوآوری شرکت‌ها، در مسیر دستیابی به اهداف توسعه پایدار همکاری کنند. بیانیه نهایی این مجمع به عنوان  یک  سند دو صفحه‌ای به مجمع عمومی سازمان ملل نیز ارائه خواهد شد.

اقتصاد خلاق نارنجی چیست؟

اصطلاح اقتصاد خلاق نارنجی، در انگلیسی به دو صورت بیان می‌شود: Orange Economy یا Creative Orange Economy. رنگ نارنجی خلاقیت اشاره می‌کند و به مجموعه‌ای از فعالیت‌ها و صنایع اشاره دارد که بر پایه خلاقیت، نوآوری و مالکیت فکری بنا شده‌اند. اقتصاد نارنجی مفهومی است که دربرگیرنده‌ صنایع خلاق و فرهنگی و شامل بخش‌هایی همچون رسانه، طراحی، هنرهای تجسمی، میراث فرهنگی، سرگرمی و فناوری‌های دیجیتال است. این صنایع شامل طیف گسترده‌ای از حوزه‌ها مانند هنر و فرهنگ که شامل هنرهای تجسمی، موسیقی، ادبیات، فیلم، تئاتر و طراحی است یا در حوزه رسانه که  شامل تلویزیون، رادیو، روزنامه، مجله و رسانه‌های آنلاین، باشد و یا ممکن است حوزه  سرگرمی را که  شامل بازی‌های ویدئویی، پارک‌های تفریحی، گردشگری و ورزش است دربرگیرد. 

فناوری‌های خلاق نیز که شامل نرم‌افزار، طراحی گرافیک، انیمیشن و واقعیت مجازی، هستند در زیرمجموعه اقتصاد خلاق نارنجی به حساب می‌آیند. اقتصاد خلاق به عنوان موتور محرک رشد اقتصادی در بسیاری از کشورهای جهان است. زیرا پتانسیل این صنایع برای ایجاد شغل، افزایش درآمد و ترویج نوآوری بسیار قابل توجه است. اقتصاد نارنجی با مفاهیم دیگری همچون «اقتصاد خلاق» و «اقتصاد صنایع فرهنگی و خلاق» نیز شناخته می‌شود.

حضور معلولان کارآفرین در اجلاس

 دکتر هاشم حسین، رئیس دفتر توسعه سرمایه‌گذاری و فناوری UNIDO در بحرین، قبلا گفته بود که 15 درصد از مردم منطقه عرب دارای معلولیت هستند، بنابراین نوآوری و کارآفرینی برای فراگیرکردن جامعه مهم است.

در این اجلاس برخی از کارآفرینان دارای معلولیت به بیان نوآوری‌های خود پرداختند و  نحوه استفاده از فناوری  برای فائق‌آمدن بر مشکلات  موجود را به نمایش گذاشتند. 

 «طارق سالم» از مصر، یکی از بنیان­گذاران و مدیرعامل شرکت «Axis Life» که خود دچار معلولیت حرکتی است قصد دارد تا با ایجاد یک پلتفرم، فیلم‌های آموزشی برای معلولان را در اختیار همه بگذارد. همچنین  «الفة الدبابی»  یک زن جوان اهل تونس با خلق  آثار هنری دیجیتال در شرکتی که خود به نام  «OLFUS»  تاسیس کرده است، سعی دارد با استفاده از هنر دیجیتال، پیام‌­های مختلفی را به افرادی که با چالش‌­های مختلف روانی روبرو هستند، انتقال دهد. الدبابی معتقد است که معلولیت و ناتوانی­، گاهی موجب آزارهای روانی از طرف جامعه و مردم می‌شود اما از نظر او هنر می‌تواند برای بازیابی هویت و اعتماد به نفس به معلولان کمک کند. الدبابی اکنون از فناوری رایانه و هوش مصنوعی برای تولید آثار هنری خود استفاده می­‌کند.

نوآوری معلولان در طراحی نرم‌افزار

 «عبدالله شبانة» اهل عربستان سعودی  ایده یک  نرم‌افزار  را با «دانشگاه  فناوری ماساچوست (MIT)» و «اداره مالکیت معنوی عربستان» داده است. او در این طراحی به زبان ساده، یک برنامه صوتی را ابداع کرده است که به افرادی که در برقراری ارتباط مشکل دارند خدمات ارائه می­‌دهد. این برنامه به افرادی که با چنین مشکلاتی روبرو هستند این امکان را می‌­دهد تا با خانواده­‌های خود ارتباط برقرار کنند. نقطه عطف این پروژه، توانمندسازی  افراد دارای معلولیت برای حضور در جامعه و ارتباط گرفتن با مردم است.

نوآوری معلولان برای زنده  نگه داشتن امید در میان فلسطینیان

 «نادیة مصلح»، رئیس انجمن «زنان النهضه» در «رام‌­الله» است. انجمن او  در زمینه  مراقبت و حمایت  از افراد دارای معلولیت، در فلسطین فعالیت دارد.  آن‌ها در مرکز خود با استفاده از  هوش مصنوعی و فناوری جدید به معلولان    صنایع‌­دستی، ساخت ابزارهای مختلف، کلاس­های هنری مانند نقاشی و رنگ‌­آمیزی را آموزش می‌دهند. محوریت آموزش‌های آنان هم تاکید بر ماندگاری میراث هنری فرهنگی فلسطین است.

 «انجمن زنان النهضه یک انجمن خیریه داوطلبانه است که در سال 1925  تاسیس شد. در این انجمن از طریق پروژه‌های توان­بخشی بشردوستانه و اجتماعی برای ارتقای سطح زنان در جنبه­‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، تلاش می­‌شود. این انجمن دارای روان­شناس، مددکار اجتماعی، متخصص حرفه‌­ای، کار درمانگر، گفتار درمانگر و مشاور آموزشی است.

 گفتنی است رویدادهای ایده‌پردازی و کارآفرینی برای معلولان نیز چندسالی است که در کشورمان پا گرفته. از آن جمله می‌توان به سومین رویداد استارتاپی اجتماعی رویش (با تمرکز بر حوزه افراد دارای معلولیت و بیماری‌های خاص) اشاره کرد که دی‌ماه سال 1402 با همت آکادمی خیر ایران برگزار شد. 

گزارش از دکتر عاطفه جعفریان

منبع:

اخبار سازمان ملل متحد


لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...